Search
Close this search box.
اسپلینت بینی

اسپلینت بینی و علت استفاده از آن

برداشتن گچ بینی

حتما اسم اسپلینت بینی را قبل از جراحی بینی شنیده اید. اسپلینت بینی یک آتل پلاستیکی است که بعد از جراحی بینی به مدت یک هفته روی بینی قرار می گیرد و از غضروف و استخوان بینی جدید حمایت و محافظت نماید.

در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با گچ بینی یا همان اسپلینت بینی آشنا سازیم.

اسپلینت بینی چیست؟

اسپلینت بینی یک آتل پلاستیکی یا سیلیکونی است که بعد از جراحی بینی به مدت کوتاه حدودا یک هفته، روی بینی قرار می گیرد، با این هدف که از غضروف و استخوان بینی جدید محافظت نماید. روش استفاده برای قرار دادن اسپلینت بینی نسبتا سهل و راحت است. قبل از ترخیص از بیمارستان، پزشک یا پرستار باید نحوه مراقبت از اسپیلنت بینی و مدت زمان استفاده از آنها را به شما توضیح دهد.

استفاده از اسپلینت ها دو هدف بسیار مهم دارد:

  • حفظ و تثبیت شکل جدید بینی و بافتی که به تازگی جراحی شده
  • حفاظت از بینی در هنگام بهبودی

انواع اسپلینت بینی

دو نوع اسپلینت بینی وجود دارد:

اسپلینت های داخلی

بینی داخل سوراخ های بینی برای حفظ تیغه بین سوراخ های بینی یا سپتوم قرار می گیرد و با چند بخیه به آن متصل می شوند.

اسپلینت های خارجی

بینی در خارج از بینی استفاده می شود. آنها با نوار یا بانداژ در جای خود نگه داشته می شوند یا با چسب به پوست “چسبانده می شوند” که پس از چند روز جذب می شود.

در چه مواقعی از اسپلینت بینی استفاده می شود؟

اسپلینت بینی بعد از جراحی های مختلف بینی استفاده می شود، از جمله:

  • رینوپلاستی
  • سپتوپلاستی
  • جراحی سینوس
  • ترمیم شکستگی بینی

انتخاب اسپلینت خارجی یا داخلی با توجه به نوع جراحی انجام شده تعیین می شود.

رینوپلاستی

رینوپلاستی به عنوان “جراحی بینی” نیز شناخته می شود. رینوپلاستی برای تغییر ظاهر بینی یا کمک به بهبود تنفس انجام می شود. این روش جراحی، یکی از رایج ترین انواع جراحی پلاستیک است. پس از جراحی زیبایی بینی، جراح یک آتل خارجی (اسپلینت) را روی قسمت خارجی بینی قرار می دهد تا فرم جدید بافت بینی تحت درمان را تثبیت کند.

یک پژوهش معتبر، در سال 2019 نشان داد که استفاده از آتل خارجی ممکن است در همه موارد ضروری نباشد، چرا که چسب جراحی و Steri-Strips ممکن است محافظت مشابه و قابل قبولی را به بیمار ارائه دهند.

سپتوپلاستی

اگر سپتوم بینی (تیغه بینی) – دیواره استخوان و غضروفی که بین دو سوراخ بینی قرار دارد، انحراف داشته باشد و یا تنفس را دشوار کند، جراحی سپتوپلاستی می تواند راه حل درمان برای بیمار باشد.

جراحی سپتوپلاستی به صاف کردن سپتوم (تیغه بینی) برای بهبود تنفس کمک می کند. پس از اتمام جراحی سپتوپلاستی، حفره بینی با پنبه یا گاز استریل پر می شود و در هر حفره بینی یک اسپلینت داخلی قرار داده می شود. اسپلینت های داخلی به تثبیت سپتوم (تیغه بینی) درمان شده کمک کرده، همچنین خونریزی بینی را کاهش می دهند.

جراحی پولیپ بینی

گاهی ممکن است برای از بین بردن انسدادهایی که ناشی از انحراف سپتوم یا تیغه بینی نیستند، به جراحی بینی نیاز باشد. به عنوان مثال، برداشتن پولیپ بینی را می توان با روش جراحی بهبود بخشید. اسپلینت های داخلی بینی اغلب پس از سایر انواع جراحی بینی نیز قرار گرفته می شود.

جراحی ترمیمی شکستگی بینی

قسمت بالایی بینی از استخوان و بقیه آن از غضروف تشکیل شده است. شکستگی بینی عبارت است از ایجاد ترک در استخوان یا غضروف. گاهی اوقات، بینی شکسته را می توان در مطب و بدون جراحی اصلاح کرد. اما در موارد جدی تر، ممکن است جراحی رینوپلاستی ثانویه برای ترمیم و بازگرداندن بینی به اندازه و شکل اولیه تا حد امکان ضروری باشد.

دلایل استفاده از اسپلینت بینی

اسپلینت بینی به این دلیل استفاده می شود که اندازه و شکل بینی، سوراخ های بینی یا سپتوم بعد از جراحی بینی نسبت به قبل از جراحی متفاوت خواهد بود. آتل ها (اسپیلنت) به حفظ شکل فرم جدید بینی کمک می کند. همچنین اگر در روزهای نخست پس از جراحی بصورت اتفاقی به بینی شخص ضربه ای وارد شود، اسپیلنت ها به حفظ بینی کمک می کنند. اسپلینت های داخل بینی لوله هایی با انحنای اندکی هستند که از قسمت سوراخ بینی قرار گرفته و به داخل حفره بینی امتداد می یابند. اسپلینت خارجی بینی شبیه ذوزنقه است. انتهای باریک تر آن روی پل بینی قرار می گیرد.

استفاده از آتل بینی چگونه است؟

اسپلینت خارجی بینی

رینوپلاستی یکی از رایج ترین جراحی هایی است که نیاز به اسپلینت خارجی دارد. بعد از جراحی بینی، بینی را توسط یک بانداژ پانسمان می‌کنند و یک اسپیلنت خارجی  روی باند قرار می‌دهند تا بینی را محکم نگه دارد. همچنین یک بانداژ اضافی روی آتل گذاشته می شود و با برداشتن بانداژها، اسپیلنت های خارجی نیز برداشته می شوند.

اسپلینت داخلی بینی

پس از جراحی هایی که نیاز به آتل داخلی بینی دارد، جراح یک آتل را در هر حفره بینی قرار می دهد و آنها را با یک یا دو بخیه به طور موقت به دیواره داخلی سوراخ بینی متصل می کند. پس از گذشت چند روز، به مطب پزشک مراجعه کنید تا پزشک بخیه‌ها و اسپیلنت ها را بکشد.

در چه مواقعی به پزشک جهت قرار دادن گچ بینی مراجعه کنیم ؟

اگر ضربه وارد شده به بینی در اثر آسیب ورزشی، تصادف رانندگی، افتادن یا دلایل دیگر می تواند باعث شکستگی استخوان یا غضروف شود و اگر فکر می کنید بینی شما شکسته است،

برداشتن اسپلینت بعد  از گچ بینی

برخی از علائم شایع تر شکستگی بینی عبارتند از:

  • درد در قسمت داخل یا اطراف بینی
  • انحراف بینی
  • ورم بینی
  • خونریزی از بینی
  • کبودی دور چشم

همچنین در صورت مشکلات تنفسی از طریق بینی، احتمالا لزوم جراحی بینی وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط