دکتر شاهین بهجو » جراحی سینه » ژنیکوماستی چیست؟
ژنیکوماستی

ژنیکوماستی چیست؟

آنچه می خوانید...

ژنیکوماستی شرایطی است که در آن بافت سینه در مردان یا پسران، رشد بیش از حدی داشته و سینه ها بزرگ تر از اندازه معمول می شود. به حدی که حتی ممکن است هر کدام از سینه ها رشد متفاوتی داشته باشند. ژنیکوماستی اغلب زمانی اتفاق می افتد که یک پسر در دوران پیش از نوجوانی و یا در دوره نوجوانی تغییرات هورمونی بلوغ را تجربه می کند. همچنین ممکن است با افزایش سن در مردان نیز اتفاق بیفتد و یا برخی از نوزادان تازه متولد شده هم از بدو تولد به آن مبتلا باشند.

چه عواملی می تواند موجب بروز ژنیکوماستی شود؟

ژنیکوماستی معمولاً یک وضعیت خوش خیم (غیر سرطانی) است. ممکن است با علل مختلف تغییرات هورمونی مرتبط باشد، اما در بسیاری از موارد، علت آن مشخص نیست.

ژنیکوماستی اغلب به دلیل تغییر در سطح هورمون زنانه (استروژن) و هورمون مردانه (تستوسترون) در افراد ایجاد می شود. اما می تواند ناشی از عوامل دیگری نیز باشد.

عوارض جانبی برخی از داروها مانند داروهای ضدافسردگی، آنتی بیوتیک ها، داروهای شیمی درمانی، داروهای سرطان پروستات، داروهای تجویزی برای برخی از زخم ها و داروهای قلبی عروقی نیز می توانند موجب ابتلای فرد به ژنیکوماستی شوند. داروهای غیرقانونی مانند استروئیدهای آنابولیک، هروئین یا ماری جوانا نیز می توانند باعث ژنیکوماستی شوند.

برخی از بیماری ها و شرایط پزشکی نیز ممکن است باعث ژنیکوماستی شوند. این موارد موارد عبارتند از:

  • بیماری های کبدی
  • بیماری کلیوی
  • سرطان ریه
  • سرطان بیضه
  • تومورهای غده فوق کلیه یا غده هیپوفیز
  • برخی از شرایطی که نوزاد با آن به طور مادرزادی با آن متولد می شود (اختلالات مادرزادی)
  • اختلالات تیروئید
  • جراحت یا ضربه
  • چاقی

نوزادان تازه متولد شده ممکن است یک شکل کوتاه مدت از ژنیکوماستی را در حین تولد خود داشته باشند. این مورد اغلب به این دلیل است که استروژن مادر برای مدتی پس از تولد در خون نوزاد باقی می ماند.

ژنیکوماستی با سرطان سینه هیچ ارتباطی ندارد. به ندرت پیش می آید که مردان دارای ژنیکوماستی به سرطان سینه مبتلا شوند. اما پزشک معالج شما ممکن است آزمایشاتی را هم برای رد احتمال ابتلا به سرطان سینه تجویز کند.

علائم ژنیکوماستی چیست؟

بیمار ممکن است ژنیکوماستی را در یک یا هر دو سینه خود داشته باشد. ممکن است به صورت یک توده یا بافت چربی در زیر نوک سینه شروع شود که ممکن است زخم باشد. سینه ها اغلب به طور ناهمسان و غیر هم اندازه بزرگ می شوند.

علائم ژنیکوماستی ممکن است مشابه سایر بیماری ها یا مشکلات پزشکی باشند، به همین دلیل لازم است که حتماً برای تشخیص نهایی به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

بهترین و دقیق ترین روش برای تشخیص ژنیکوماستی چیست؟

پزشک معالج سواق پزشکی شما را بررسی کرده و سینه های شما را به طور فیزیکی معاینه می کند. برای رد سایر بیماری ها یا شرایط، ممکن است پزشک بسته به شرایط شما آزمایش هایی را برایتان تجویز کند. این آزمایش ها عبارتند از:

  • آزمایش خون، شامل آزمایش عملکرد کبد و بررسی های هورمونی
  • آزمایش ادرار
  • تصویربرداری با اشعه ایکس با دوز پایین از پستان (ماموگرافی)
  • ممکن است یک نمونه کوچک نیز از بافت پستان (بیوپسی) برداشته شود و از نظر وجود سلول های سرطانی مورد بررسی قرار گیرد.
  • در برخی موارد، برای تشخیص بیماری نیازی به آزمایش نباشد

پزشک معالج ممکن است پیشنهاد کند که به یک پزشک متخصص غدد مراجعه کنید تا میزان و نحوه تأثیر هورمون های بدنتان مورد ارزیابی قرار گیرد.

درمان ژنیکوماستی چگونه انجام می شود؟

درمان ژنیکوماستی پس از انجام آزمایشات لازم، توسط پزشک متخصص و بر اساس موارد زیر تعیین می شود:

  • شرایط سنی
  • وضعیت سلامت کلی و سوابق پزشکی
  • بیماری های زمینه ای که بیمار به آن ها مبتلا است
  • دارو و درمان های خاصی که بیمار از آن ها استفاده می کند و میزان تحمل دارویی بیمار
  • خواسته یا ترجیح شخصی مراجعین

بیشتر موارد ژنیکوماستی در دوران بلوغ اتفاق می افتد. این بیماری معمولاً بدون درمان بهبود می یابد. روند بهبودی بدون درمان ممکن است از 6 ماه تا 2 یا 3 سال طول بکشد.

اگر دارویی مصرف می کنید که باعث بزرگ شدن سینه شما می شود، ممکن است لازم باشد که دارو را قطع کنید. در برخی موارد، قطع مصرف دارو خود می تواند موجب بهبود شرایط فرد شود. اگر بیماری دیگری داشته باشید که باعث ایجاد ژنیکوماستی در سینه های شما شده، لازم است بیماری خود را درمان کنید تا مشکل سینه های شما نیز برطرف شود. در برخی موارد نیز ممکن است برای درمان ژنیکوماستی بیمار نیاز به هورمون درمانی داشته باشد.

در موارد نادری، ممکن است از جراحی برای برداشتن بافت اضافی سینه استفاده شود که در ادامه به طور کامل شرح می دهیم.

جراحی ژنیکوماستی چگونه انجام می شود؟

قبل و بعد جراحی ژنیکوماستی

جراحی ژنیکوماستی به دو صورت انجام می شود: 1. تکنیک لیپوساکشن 2. تکنیک ایجاد برش. برای انجام هر دوی این روش ها، لازم است که بیمار تحت بیهوشی قرار گیرد.

جراحی ژنیکوماستی با لیپوساکشن

از این روش زمانی استفاده می شود که ژنیکوماستی به علت جمع شدن بافت چربی بروز کرده باشد. در طی جراحی با روش لیپوساکشن چند برش در محل مورد نظر برای جراحی ایجاد می شود. این برش ها برای قرار دادن لوله کانولا که بسیار ظریف و توخالی است، ایجاد می شوند. سپس برای خارج کردن چربی های اضافی، کانولا توسط جراح پلاستیک عقب و جلو می شود.

جراحی ژنیکوماستی با ایجاد برش

از این تکنیک زمانی استفاده می شود که فرد نیاز به برداشتن بافت و پوست سینه داشته باشد. همچنین در صورت کوچک بودن هاله دور سینه و یا زمانی که نیاز به تغییر محل نوک سینه باشد نیز از این تکنیک استفاده می شود. نوع برش ها در این روش به شرایط افراد و نوع ژنیکوماستی آن ها بستگی دارد.

گاهی اوقات و در شرای خاص که پزشک صلاح ببیند، می توان از هر دوی این روش ها به صورت ترکیبی استفاده کرد. گاهی اوقات ممکن است افراد دچار کاهش وزن زیادی شده باشند. در این شرایط علاوه بر لیپوساکشن و برداشتن غدد چربی، پوست های اضافی نیز برداشته شده و فرآیند لیفت انجام می شود.

نکات مهمی که پیش از عمل ژنیکوماستی باید بدانید

به طور کلی قبل از تصمیم گیری برای جراحی، اگر وزن بالایی دارید، توصیه می شود ابتدا وزن خود را کاهش داده و به فرم نرمال برسانید. اگر بعد از این کار هم ژنیکوماستی به قوت خود باقی بود، برای جراحی اقدام کنید.

  • مدتی پیش از اقدام به جراحی، از مصرف دخانیات و الکل خودداری نمایید.
  • در صورت استفاده از داروهای خاص و یا ابتلا به بیماری های خاص، حتما به جراح ژنیکوماستی خود اطلاع دهید.
  • جراحی ژنیکوماستی برای جوانان و نوجوانانی که سینه آن ها به طور کامل رشد نکرده است، توصیه نمی شود.
  • احتمالا پیش از انجام جراحی، آزمایشاتی از سوی جراح تجویز می شود که باید انجام داده و نتایج را به او نشان دهید. این آزمایش ها شامل آزمایش خون، الکتروکاردیوگرافی، اشعه ایکس و … می شود.
  • برای اینکه نتیجه جراحی ثابت بماند، لازم اغست که پس از آن وزنتان تغییر نکند.

بهترین جراح ژنیکوماستی

برای انتخاب یک جراح ژنیکوماستی خوب در تهران یا هر شهر دیگری، در وهله اول باید بدانید که نزد چه جراح و چه متخصصی مراجعه کنید. یک جراح پلاستیک خوب می تواند این عمل جراحی را برای شما انجام دهد. اما پیش از مراجعه و انتخاب قطعی یک پزشک، حتما دقت کنید که عمل ژنیکوماستی جزو خدمات او باشد.

سپس با یک تحقیق و جستجوی ساده می توانید با سابقه تحصیلی و کاری پزشک آشنا شده و رزومه ای کلی از او به دست آورید.

مشاهده نمونه کارها و میزان رضایتمندی مراجعه کنندگان نیز در تصمیم گیری شما بسیار کمک کننده است. برای این کار می توانید فعالیت پزشک در صفحات مجازی را دنبال کنید.

در نهایت مراجعه حضوری و معاینه پزشک، در تصمیم گیری شما کمک می کند. با این جلسه حضوری می توانید از انتظارات خود با پزشک صحبت کنید. همچنین پزشک نیز از جزئیات جراحی با شما صحبت می کند و تا حد ممکن شفاف سازی ها انجام می گیرد.

سوالات متداول در مورد ژنیکوماستی

دکتر شاهین بهجو

دکتر شاهین بهجو

دکتر شاهین بهجو فارغ التحصیل رشته تخصصی جراحی عمومی دانشگاه شهید بهشتی است. پایان نامه دوره تخصصی ایشان با عنوان روش جدید جراحی سرطان پستان بعنوان طرح پژوهشی منتخب در مرکز تحقیقات سرطان به انجام رسید. سپس مدارج تحصیلی را در مقطع فوق تخصصی جراحی پلاستیک‌ و زیبایی در مرکز ۱۵ خرداد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داده و به اتمام رساندند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک پاسخ