بسیاری از خانمها از سایز سینه خود راضی نیستند یا به صورت مادرزادی سینههای نامتقارنی دارند. سینه برخی از مادران در اثر بارداری، زایمان، شیردهی تغییر شکل پیدا میکند. همین مسئله باعث کاهش اعتماد به نفس و میل جنسی در اکثر خانمها میشود.پروتز یا ایمپلنت سینه نوعی جراحی است که از آن برای بزرگ کردن خوش فرم کردن سینهها استفاده میشود و طی یک جراحی سه ساعته، پروتزها در زیر بافت سینه یا ماهیچهها قرار میگیرند. طی جراحی سینه، پروتزهایی از جنس سیلیکون یا سرمهای نمکی در بافت طبیعی سینه به کار میرود تا سینهها برجستهتر و خوش فرمتر به نظر برسند. اما در برخی از موارد به علت ناکافی بودن تجربه پزشک و آلوده بودن محیط کلینیک یا عدم صحیح مراقبت این پروتزها دچار عفونت می شوند و مشکلات دردناکی را برای فرد به جود می آورند که در این مقاله به این موضوع می پردازیم.
عفونت پروتز سینه
همانطور که گفته شد یکی از خطرناک ترین عوارضی که پروتز سینه به همراه دارد، عفونت می باشد. عفونت تقریباً 20 روز بعد از جراحی اتفاق میفتد. عفونت سینه همراه با قرمزی، افزایش حساسیت سینهها، تورم و ترشح از محل زخم است. در صورت بروز این عارضه باید با پزشک و جراح پلاستیک خود تماس بگیرید و او را از وضعیت خود آگاه کنید. در بیشتر موارد با مصرف آنتی بیوتیک عفونت بهبود مییابد. اما هنگامی که سینهها درگیر عفونت شدید شده باشد، باید پروتز سینه برداشته شود. بلافاصله بعد از برداشتن ایمپلنتها، امکان قرار دادن ایمپلنت جدید وجود ندارد و لازم است بیمار 6 ماه صبر کند تا اثر عفونت به صور کامل از بین برود.
علائم عفونت سینه به شرح زیر میباشد:
- لرز؛
- تورم؛
- تب بالا؛
- قرمزی در محل پروتز.
درمان عفونت بعد از پروتز سینه
عفونت یکی از عوارض جراحی پروتز سینه می باشد که در موارد نادر در برخی از افراد رخ می دهد. عفونت ناشی از پروتز سینه معمولاً از باکتریهایی ناشی میشوند که در حین یا بعد از جراحی پروتز سینه وارد بدن بیمار میشوند. پروتز سینه مانند هر وسیله مصنوعی دیگری است و خطر عفونت در آنها بیشتر از جراحی غیر پروتزی است. هنگامی که باکتری ها با یک پروتز تماس پیدا می کنند، دفاع خود بدن نمی تواند به راحتی با عفونت مقابله کند. حتی با استفاده از آنتی بیوتیک ها، عفونت ها همیشه قابل پیشگیری نیستند، یا در صورت وجود عفونت، همیشه قابل درمان نیستند.
علت سوزش بعد از پروتز سینه
یکی از خطرناکترین عوارض پروتز سینه و نیز از علل اصلی سوزش سینه بعد از پروتز، بروز عفونت در این ناحیه است. عفونت یکی از مشکلسازترین عوارض پروتز سینه است. با این وجود، در صورت رعایت کردن نکات ایمنی و بهداشتی، احتمال بروز آن بسیار اندک است. معمولاً پس از گذشت ۲ تا ۳ هفته از عمل جراحی، مشخص میشود که عفونت در نواحی سینه ایجاد شده است یا خیر!
بعد از قرارگیری پروتز سینه، بدن به عنوان قسمتی از روند بهبودی خود، کپسولی از بافت فیبروز را در نواحی اطراف پروتز میسازد. این واکنش، رفتاری طبیعی از بدن در مواجه با ورود هر شی خارجی است. با مرور زمان، بافت فیبروز ایجاد شده شروع به کوچک شدن و جمع کردن میکند که به این عمل، انقباض کپسولی گفته میشود. میزان و وسعت این جمع شدن، در هر شخص متفاوت خواهد بود. در بعضی از افراد، این انقباض کپسولی ممکن است باعث سفت و فشرده شدن پروتز گردد. به گونهای که بیمار در سینه، احساس سفتی، درد و ناراحتی نماید. یکی از اصلیترین دلایل سوزش سینه بعد از پروتز، انقباض کپسولی است.
خونریزی بعد از جراحی پروتز سینه
گاهی بیمار پس از عمل پروتز سینه دچار خونریزی داخلی در ناحیه سینه شود. نشانه این عارضه سفتی و تورم در ناحیه سینه ها است.به طوری که خون در اطراف پروتز جمع می شود. انجام این جراحی باعث توقف خونریزی و تخلیه آن می شود. این جراحی در بسیاری از موارد نیاز به بستری شدن ندارد. البته لازم به ذکر است که خونریزی داخلی در موارد نادر ایجاد شده و دلیل اصلی آن، مهارت پایین جراح سینه و بیماری های زمینه ای خاص است.
هماتوم بعد از جراحی پروتز سینه نشانه چیست ؟
تجمع خون اطراف پروتز می تواند به صورت زودرس یا حتی تأخیری بروز کند. بروز این عارضه بین ۰٫۵-۲% می باشد. این عارضه به صورت درد، تورم، کبودی، درد هنگام لمس یا درد هنگام حرکت بازو تظاهر پیدا می کند. تورم ناشی از هماتوم می تواند منجر به تغییر شکل پستان هم بشود.وجود هماتوم اطراف پروتز می تواند منجر به کونتراکچر کپسولی (capsular contracture) شود. جهت جلوگیری از این عارضه بیمار باید از مصرف مکمل ها و داروهایی که باعث رقیق شدن خون می شوند، پرهیز کند.
آیا می توان از عفونت پروتز سینه پیشگیری کرد ؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله …با رعایت یک سری موارد ساده و مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه می توان از عفونت پروتز سینه جلوگیری کرد به طور مثال آماده سازی بیمار و شستشوی پوست بیمار قبل از عمل با کلرهگزیدین و تجویز آنتی بیوتیک 30-60 دقیقه قبل از برش پوست و ادامه آن حداقل تا 24 ساعت به صورت داخل وریدی، مصرف آنتی بیوتیک توسط بیمار تا یک هفته بعد از عمل با پماد موپیروسین موضعی و اسکراب روزانه بدن با کلرهگزیدین، مراقبت و تعویض درست پانسمان بعد از عمل، طولانی کردن مدت زمان مصرف آنتی بیوتیک برای بیمارانی که تحت پرتو درمانی هستند به مقدار زیادی خطر بروز عفونت بعد از عمل پروتز سینه را کاهش می دهد.
افتادگی پستان بعد از پروتز سینه
به طور معمول پروتز های که بر روی عضله سینه قرار می گیرند شکل طبیعی و زیبایی پستان را حفظ می کنند ولی پروتز های که زیر عضله پستان قرار می گیرند در صورتی که پستان بزرگ شود می تواند موجب افتادگی و بدفرم شدن سینه گردد که در مواردی نیاز به جراحی مجدد خواهد داشت.
علت کوچک شدن پروتز سینه بعد از جراحی چیست؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم بعد از عمل پروتز سینه مدتی بعد از عمل، بدن با ایمپلنت سازگار شده و سینهها فرم طبیعی پیدا میکنند. از طرفی تورم بعد از عمل نیز کاهش پیدا میکند. در چنین شرایطی فرد تصور میکند که پروتز کوچک شده، درحالیکه تغییری در اندازه آن رخ نخواهد داد.